wtorek, 24 marca 2015

Mendi (mandy) z kurczakiem

Co kryje sie pod tajemnicza nazwa "mendi"? Mnostwo aromatow! Potrawa ta sklada sie z ryzu oraz kurczaka (lub innego miesiwa) z duza iloscia przypraw, dodatkowo wyroznia ja sposob przygotowania.
Mendi najbardziej jest kojarzone z kuchnia jemenska i saudyjska.





  Przyprawa do mendi:
- 4 liscie laurowe
- 1 lyzka imbiru
- 2 lyzki kardamonu
- 1  plaska lyzeczka gozdzikow
- 2  lyzki czarnego pieprzu ziarnistego




Wszystkie przyprawy mieszamy razem.
Przyprawe do mendi mozna rowniez kupic gotowa, jednak moze ona  byc dla niektorych trudno dostepna.



Skladniki na marynate do kurczaka:
- 3 lyzki jogurtu naturalnego
- 1 lyzka kurkumy
- 1 lyzka oliwy
- 1/3 przyprawy do mendi 
- sol 

Wszystkie skladniki mieszamy na gladka paste i smarujemy pocietego na cwiartki kurczaka. Wkladamy do lodowki na noc.



Skladniki na ryz:
- 2,5 szklanki ryzu Basmati
- 2 cebule 
- 1 laska cynamonu
- 1 lyzka kurkumy
- 1 lyzka galki muszkatalowej
- pozostala przyprawa do mendi 
- 3,5 szklanki bulionu
- oliwa


Do wykonania mendi wykorzystalam arabskie okragle naczynie, tak zwana saniye, ktore nadaje sie zarowno do gotowania na ogniu jak i w piekarniku.

Do naczynia wlewamy tyle oliwy, by zakryc dno, dodajemy pokrojona cebule i podsmazamy. Wsypujemy przyprawe do mendi, kurkume, galke muszkatalowa i cynamon, podsmazamy dalej, mieszajac. Gdy cebula bedzie juz zeszklona, dodajemy umyty ryz, mieszamy z innymi skladnikami i podsmazamy przez pare minut, po czym zdejmujemy z ognia. Zalewamy calosc bulionem i przykrywamy naczynie szczelnie folia aluminiowa, ktora nastepnie nakluwamy w kilku miejscach nozem. Na folie kladziemy kurczaka i przykrywamy szczelnie kolejna warstwa folii, juz bez nakluwania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60-90 minut.


 Baza do ryzu-cebula z przyprawami, ktore nadadza daniu niepowtarzalny aromat.

 Ryz po smazeniu, teraz trzeba go zalac bulionem i zakryc folia.

 Ryz przykrywamy folia aluminiowa, ktora nakluwamy, nastepnie ukladamy cwiartki kurczaka i zakrywamy kolejna wartwa folii.

Naczynie gotowe do wstawienia do piekarnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz