Kiedys obiecalam prosty przepis na domowa baklawe. Odziedziczylam go od mojej tesciowej i teraz przekazuje go Wam. smile emoticon
Baklawa z orzechami
Skladniki na mase orzechowa:
- 250g obranych migdalow
- 150g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli
Baklawa z orzechami
Skladniki na mase orzechowa:
- 250g obranych migdalow
- 150g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli
Skladniki na ciasto:
- opakowanie ciasta filo
- roztopione maslo do smarowania
Skladniki na syrop:
- 1 1/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- lyzka soku z cytryny
Zaczynamy od ugotowania syropu. Wszystkie skladniki laczymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak dlugo, az na powierzchni pojawia sie babelki. Po ugotowaniu odstawiamy syrop do ostygniecia.
Robimy nadzienie. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy cukier, sol, cynamon i gozdziki. Mieszamy do polaczenia skladnikow.
W formie do pieczenia ukladamy kilka warstw ciasta filo, kazdy plat smarujac dokladnie maslem. Posypujemy rownomiernie 1/3 masy orzechowej. Znow ukladamy kilka warstw ciasta, posypujemy 1/3 masy orzechowej. I ponownie kilka warstw ciasta, reszte orzechow i na wierzch ciasto. Nie zapomnijcie o smarowaniu maslem. wink emoticon
Czyli tak: ciasto -orzechy-ciasto-orzechy-ciasto-orzechy-ciasto. 馃槅馃榾馃榿
Ostrym nozem kroimy na male kawalki (trojkaty, romby) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, niech sie piecze, az nabierze zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika natychmiast polewamy zimnym syropem - powinno skwierczec! Jesli skwierczy, ladnie pachnie i cieszy oczy, to mabruk! Znaczy to, ze dobrze Wam poszlo. smile emoticon
Kazdy kawalek posypujemy szczypta mielonych pistacji.
Podawac po calkowitym ostygnieciu z gorzka herbata.
Fot. www.foodfolksandfun.net Niestety, nie mialam wlasnego zdjecia.
- opakowanie ciasta filo
- roztopione maslo do smarowania
Skladniki na syrop:
- 1 1/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- lyzka soku z cytryny
Zaczynamy od ugotowania syropu. Wszystkie skladniki laczymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak dlugo, az na powierzchni pojawia sie babelki. Po ugotowaniu odstawiamy syrop do ostygniecia.
Robimy nadzienie. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy cukier, sol, cynamon i gozdziki. Mieszamy do polaczenia skladnikow.
W formie do pieczenia ukladamy kilka warstw ciasta filo, kazdy plat smarujac dokladnie maslem. Posypujemy rownomiernie 1/3 masy orzechowej. Znow ukladamy kilka warstw ciasta, posypujemy 1/3 masy orzechowej. I ponownie kilka warstw ciasta, reszte orzechow i na wierzch ciasto. Nie zapomnijcie o smarowaniu maslem. wink emoticon
Czyli tak: ciasto -orzechy-ciasto-orzechy-ciasto-orzechy-ciasto. 馃槅馃榾馃榿
Ostrym nozem kroimy na male kawalki (trojkaty, romby) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, niech sie piecze, az nabierze zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika natychmiast polewamy zimnym syropem - powinno skwierczec! Jesli skwierczy, ladnie pachnie i cieszy oczy, to mabruk! Znaczy to, ze dobrze Wam poszlo. smile emoticon
Kazdy kawalek posypujemy szczypta mielonych pistacji.
Podawac po calkowitym ostygnieciu z gorzka herbata.
Fot. www.foodfolksandfun.net Niestety, nie mialam wlasnego zdjecia.
wygl膮da bardzo apetycznie,ja baklav臋 uwielbiam szkoda tylko 偶e moi domownicy nie bardzo
OdpowiedzUsu艅Hej... D艂ugo szuka艂am dobrego przepisu, bo pomimo ca艂ej ich masy w necie, 偶aden mnie nie przekonywa艂. Zrobi艂am wg Pani wskaz贸wek, ze swojej strony doda艂am do syropu 艂y偶k臋 wody pomara艅czowej. Wysz艂o super! (艢wietny blog) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsu艅zrobi艂em ju偶 raz i teraz na 艣wi臋ta planuj臋 zrobi膰 ponownie. Jedyny przepis, kt贸ry brzmi jak domowy. Dzia艂a :)
OdpowiedzUsu艅swietny przepis. Dziekuje!
OdpowiedzUsu艅Przepis rewelacja, baklava przepyszna zawsze korzystam z tego przepisu i wszystkim bardzo smakuje. Dzi臋kuj臋!
OdpowiedzUsu艅