poniedziałek, 30 maja 2016

Ramadanowe menu - kheer, indyjski ryz na mleku


Skladniki:
- 3 szklanki mleka
- szklanka mleka skondensowanego
- 1/4 szklanki ryzu basmati
- 1/4 szklanki cukru
- 8 ziarenek kardamonu, obrac z lusek
- lyzka pokruszonych pistacji
- 2 lyzki pokruszonych migdalow
- lyzka wody rozanej
- pokruszone migdaly i pistacje do dekoracji





Ryz namoczyc przez 20 minut, a nastepnie gotowac w mleku, az bedzie zupelnie miekki. Ja lubie, gdy ryz jest drobny w tym deserze, wiec dodatkowo traktuje go tluczkiem do ziemniakow. Dodac mleko skondensowane, kardamon, cukier, wode rozana, orzechy i gotowac jeszcze przez kilka minut. Rozlac do miseczek, posypac pistacjami i migdalami. Podawac na cieplo lub zimno. Kheer gestnieje, gdy jest zimny.

RAMADAN KAREEM! <3

1 komentarz: